Bruinisse

Bruinisse, in de volksmond Bru genoemd, is het mosseldorp van Schouwen-Duiveland. De grote mossel, die u vindt op het havenplateau, en de vele vissersboten in de haven zij daar een bewijs van.

Eind 15e eeuw is dit dorp gesticht in opdracht van Anna van Bourgondiƫ. De oude kern van dit dorp bestaat uit een zogenoemde ringkern. Op 5 januari 1945 werd Bruinisse gebombardeerd door de geallieerden. Tientallen woningen, de kerk en korenmolen De Zwaluw gingen verloren.

Het dorp staat bekend als een vissers- en landbouwgemeenschap. Vroeger was de mosselkweek een belangrijke inkomstenbron. De sluiting van het Brouwershavense Gat in 1971 wordt het mosselzaad in de Waddenzee geoogst. Bij Bruinisse zie je ook verschillende mosselzaadinvanginstallaties liggen. Herkenbaar door de blauwe vaten die boven het water uitsteken.

Begin juli is de opening van het mosselseizoen. Deze valt samen met de drie dagen durende visserijdagen. Het hele dorp staat dan in het teken van mossels eten en feesten.

De geschiedenis van Bruinisse en de mossels kunt u zien in Visserijmuseum Brusea. Dit museum bevindt zich in de Oudestraat. Het monumentenpand “De Oudheidkamer” ernaast is ingericht als een 18e-eeuwse visserswoning.

Door de gunstige ligging aan het Grevelingenmeer, is Bruinisse een populaire vakantiebestemming. Steeds meer watersporter komen naar dit vissersdorp. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Europa en een vaargebied met een geheel eigen flora en fauna.

De jachthaven van Bruinisse ligt pal aan het Grevelingenmeer. Hier bevinden zich ook  de horecagelegenheden, winkels, uitgebreide faciliteiten, een openbaar zwemstrand en veel ruime ligplaatsen. Daardoor behoort de haven tot de modernste jachthavens van Zeeland.